Při cyklomaratonu se zranily desítky lidí, Horská služba měla pohotovost

Josefův Důl – Dvacet záchranářů Horské služby s šesti vozidly dohlíželo na průběh cyklomaratonu Nova Author Cup. Během závodu museli ošetřit 39 zraněných závodníků, dva z nich se poranili zvláště těžce a musel pro ně letět vrtulník. Téměř tři tisíce účastníků cyklomaratonu projížděly v Jizerských horách trasu dlouhou přes 60 kilometrů. Zvítězil Václav Ježek, který dojel do cíle za 109 minut.

Podle zástupce náčelníka Horské služby Pavla Hořejšího věděli záchranáři, které úseky jsou problematické a čekali u nich. Jedním z nich bylo prudké klesání od kapličky v Hraběticích k josefodolské přehradě. Právě tam došlo ke zvláště těžkému zranění.

„Ve sjezdu k přehradě utrpěl jeden z cyklistů po pádu těžký otřes mozku, ocitl se v hlubokém bezvědomí, zlomil si ruku a měli jsme podezření i na zlomeniny obratlů,“ uvedl Hořejší.

Druhé podobné zranění způsobila cyklistovi havárie v klesání od Mariánských bud. Po karambolu upadl do bezvědomí a zlomil si lopatku. Řada dalších jezdců si zlomila dlouhé kosti, záchranáři museli ošetřit i množství otřesů mozku. Ošetřovali ale také úrazy kolen, zlomená zápěstí, tržné rány nebo odřeniny.

Přesto, že zraněných bylo na první pohled hodně, Pavel Hořejší byl nakonec spokojen: „Na tak velký počet lidí není bilance zranění zase tak hrozná a jsem spokojený, jak se nám společně s pořadateli podařilo závod zvládnout. Pamatuji se i na velké cyklistické závody se 75 zraněnými a bohužel i na mrtvé.“