Rodí se nová dominanta Krkonoš

Pec pod Sněžkou - Zatím je tam jen hluboká jáma a nic nenasvědčuje tomu, že vzniká nová dominanta Krkonoš. Řeč je o krkonošském Hnědém vrchu, kde by měla v příštím roce přivítat turisty nová rozhledna, která se bude tyčit do výše dvacet sedm metrů. I když svou výškou předčí všechny dosavadní vyhlídkové věže těchto hor, musel tvůrčí tým ze svých původních ambicí trošku ubrat a stavbu o něco snížit. A to kvůli ochranářům.

Nová rozhledna bude stát ve výšce dvanáct set patnáct metrů nad mořem u horní stanice lanovky. Na místě budoucí stavby už turisté mohou vidět hlubokou jámu, kde vzniká betonový základ. Do výšky se začne stavět na jaře. „Rozhledna bude částečně dřevěná, její nosná konstrukce je ocelová,“ naznačuje starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.  

Rozhledna na Hnědém vrchu bude o dva metry vyšší než její kolegyně na nedaleké Černé hoře. Právě ta je dosavadní nejvyšší rozhlednou Krkonoš. Přesto bude o tři metry nižší, než Pec pod Sněžkou plánovala. Město muselo ustoupit ochranářům. „Správa KRNAP požadovala snížit rozhlednu právě proto, aby nebyl narušen krajinný ráz,“ vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Alena Drahná.  

Ochranáři jsou však přesvědčeni, že jejich požadavek atraktivitě budoucí rozhledny nikterak neublížil. Slibují překrásný výhled do všech stran. „Za nádherného počasí návštěvníci uvidí dokonce Praděd nebo Jeseníky,“ slibuje Alena Drahná.  

Pec pod Sněžkou si od nové dominanty slibuje, že naláká turisty do míst, která v létě patří mezi ta méně navštěvovaná. „Doufáme, že rozhledna posílí letní provoz, který je momentálně slabší, a my jsme z toho trochu zklamaní,“ netají se očekáváním zástupce provozovatele lanovky na Hnědý vrch František Vambera. „Smyslem akce je odlehčit neúměrné zátěži Růžového dolu, to znamená straně, kde je Sněžka,“ doplňuje ho starosta Tomášek.  

Rozhledna se turistům otevře na začátku letní sezony. Vstupné se platit nebude.