Radnici v Hlučíně na Opavsku povede Ostárek

Hlučín (Opavsko) - Novým starostou Hlučína na Opavsku bude jednapadesátiletý Bernard Ostárek. Dosavadní starosta David Maňas (ODS) v polovině září na svou funkci rezignoval. Důvodem jeho odchodu byl tlak veřejnosti a negativní reakce obyvatel města na záměr vybudovat v Hlučíně bioplynovou stanici a separační linku na likvidaci biologického odpadu.

Ostárek působí jako středoškolský učitel v Ostravě, ale svého postu se hodlá vzdát. V hlučínském zastupitelstvu usedá od roku 1994. V posledních volbách kandidoval za ODS. Ze strany ale letos v lednu kvůli osobním sporům s některými členy hlučínské organizace občanských demokratů vystoupil.

Bioplynovou stanici chtěli postavit majitelé společnosti Cihelna Hlučín. S podnikateli se ale město dohodlo, že od záměru, na jehož přípravu Cihelna Hlučín získala od krajského úřadu dotaci 650.000 korun, odstoupí. Dotaci pak bude muset vrátit.

Bioplynová stanice se stavět nebude

Cihelna je ochotna od záměru ustoupit, ale požaduje finanční kompenzaci. Podle vyjádření jejích představitelů náklady spojené s přípravou projektu dosáhly 1,9 milionu korun. Město by firmě mělo zaplatit 648.000 korun. Smlouvu, která situaci tímto způsobem vyřešila, dnes schválili zastupitelé. Město chce navíc v budoucnu změnit územní plán tak, aby se podobné zařízení na průmyslových plochách města stavět nemohlo.

Protesty obyvatel se v Hlučíně začaly objevovat v první polovině září, kdy se na stránkách krajského úřadu objevila informace, že na projekt se už zpracovává posudek, který má posoudit jeho vliv na životní prostředí. Teprve v té době se o záměru dozvěděli obyvatelé a také někteří zastupitelé.