Unikátní kaple vzniká v obci Pohoří na Šumavě

Českobudějovicko - Stavebníci rekonstruují kapli v prakticky zaniklé obci Pohoří na Šumavě v troskách kostela Panny Marie Dobré rady, který se zřítil v roce 1999. Podle církevních představitelů by se kaple měla stát místem pro bohoslužby, připomínkou vyhnání i turistickým cílem. Opravy z větší části platí stát.

Kulturní památka z 18. století se po padesáti letech bez jakékoli údržby zřítila a šance na její opravu byly podle církevních představitelů minimální. Přesto ale nyní začaly záchranné práce. Místo celého kostela ale vzniká uvnitř ruiny nová kaple, jak potvrdil technik českokrumlovského vikariátu Eduard Beneš.

Před rokem 1900 byly podobné úpravy církevních staveb běžné. Od poloviny minulého století se však podle stavebníků žádná podobná přestavba v Česku neuskutečnila, až nyní. Kaplický farář Pavel Šimák sdělil, že kaple se bude využívat i pro liturgické účely.

Opravy památek místní vítají. Rekonstrukci v místě, kde trvale žije jediný člověk a od nejbližší české vesnice je vzdálené asi 11 kilometrů, ale považují spíše za kuriozitu. Z rekonstrukce má ovšem starosta Pohorské Vsi Jiří Křiklava podle svých slov radost.

Zatím investovalo ministerstvo kultury do oprav asi 750 tisíc korun. Nejdůležitější je oprava střechy. Nově vznikající kaple by měla být ještě před zimou zabezpečená. Na zakonzervování dosud stojících zdí bývalého kostela však zatím církev ani památkáři peníze nemají.