Pardubické letiště chce expandovat, lidé nesouhlasí

Pardubice - Smělé plány má pardubická radnice s tamním letištěm. V rámci přestavby celého areálu plánuje mimo jiné i nový terminál. Letiště by ve finální fázi mělo ročně odbavit až 250 000 cestujících. Zásadně proti těmto plánům jsou však lidé, kteří v okolí areálu letiště bydlí.

Letiště by mělo v budoucnu odbavit několikanásobně více cestujících než nyní. Lidé, kteří bydlí v jeho okolí, mají jasno. Přestavbu letiště si nepřejí. Na veřejném projednávání tohoto záměru si stěžovali na noční lety, hluk a zápach. „Často si připadáme, že bydlíme v lahvi od petroleje,“ říká jeden z odpůrců rozšíření letiště. „Nikde nemůžeme otevřít okna, do ulice je velký provoz a okna na druhou stranu jsou zase orientovaná směrem k letišti,“ dodává druhý.

Také některé obce v okolí letiště si stěžují. Studie vlivu na životní prostředí považují za účelové. „Pokud to bude možné, tak si to stejně město prosadí. Lidi se s tím budou muset smířit,“ je přesvědčen starosta obce Barchov Martin Huňáček.  

Provozovatel letiště, společnost EBA, prý stížnosti chápe. Že by ale zmiňované studie byly účelové, odmítá. „Žádné letiště v Evropě se těchto problémů zcela zbavit nemůže,“ říká ředitel společnosti EBA Jan Andrlík.

Teď je na tahu ministerstvo životního prostředí. Modernizaci letiště buď doporučí, nebo ne.