Voliči z Královéhradeckého kraje očekávají vyřešení dopravních komplikací

Hradec Králové - Nové zastupitelstvo Královéhradeckého kraje, které vzejde z blížících se krajských voleb, se bude muset potýkat s řadou dopravních komplikací, které sužují region. Jejich vyřešení požadují i občané, kterým nedostatky v dopravní obslužnosti komplikují život. Čeká se na pokračování ve stavbě dálnice D11 a obchvaty měst Česká Skalice a Náchod, přes které směřuje tranzit do Polska.

Dálnice D11 v tuto chvíli končí v polích šest kilometrů před Hradcem Králové. Pokračovat má až do Jaroměře, odkud povede jako rychlostní silnice R11 do Polska. Má tak Českou republiku propojit dálniční sítí s Polskem. Dostavbu však komplikují zemědělské pozemky Ludmily Havránkové, s níž se stát ani kraj dosud nedokázaly domluvit.

Stát farmářce nabídl výměnu stavbě bránících deseti hektarů za jiné a doplacení 45 milionů korun. Havránková ale takové návrhy opakovaně odmítá. „Nechci peníze, nikdy jsem je nechtěla a nikdy je chtít nebudu. Já chci pozemky, abychom mohli hospodařit,“ zopakovala Havránková.

Dopravní spojení mezi Českem a Polskem přináší problémy i jiným městům.  Dostavbě pouhých čtyř set metrů jinak hotového obchvatu za tři čtvrtě miliardy brání sběrna surovin. Stát se ji snaží od majitelů dvanáct let vykoupit. Ministerstvo dopravy v červnu informovalo, že jednání bude zdárně ukončeno během půl měsíce, ale nestalo se tak. „K dohodě zatím nedošlo a nedokážu odhadnout, v jakém časovém horizontu k dohodě může dojít,“ informoval právník majitele sběrných surovin Petr Šťovíček.

Vyřešení obdobného problému očekávají i v Náchodě. Město očekává, že se kraj zaručí za stavbu obchvatu, která by z města odvedla hustou dopravu. Před pěti lety jím projelo za hodinu čtrnáct kamiónů, dnes stovka. „Nárůst dopravy zde je a dochází k němu od doby, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie,“ dodala mluvčí Okresního ředitelství Policie České republiky Eva Prachařová.

Královéhradecký kraj patří v Česku mezi kraje s nejvyšší životní úrovní. Nezaměstnanost se zde pohybuje kolem 4 procent a Hradec Králové byl vyhlášen nejlepším českým městem pro život. V krajském zastupitelstvu měla v uplynulých čtyřech letech rozhodující slovo ODS, která držela 21 mandátů z pětačtyřiceti křesel. Vládla v koalici se Sdružením nezávislých kandidátů.