Eastern Sugar plánuje uzavření tří cukrovarů, zemědělci se bouří

Východní Čechy - Plánované uzavření cukrovaru v Hrochově Týnci považují zemědělci na východě Čech za likvidační. Společně s dalšími dvěma cukrovary společnosti Eastern Sugar by měl ukončit provoz kvůli omezení výroby cukru v Evropské unii. Pěstitelé cukrovky situaci označili za kritickou. O další osud cukrovaru se zajímá i Pardubický kraj.

V Hrochově Týnci se ročně zpracuje 300 tisíc tun cukrové řepy. Možná už brzy se ale technologie zastaví. Společnost Eastern Sugar se odvolává na nařízení Evropské unie, které počítá s útlumem výroby cukru. To se ale nelíbí pěstitelům. „Ani v nejčernějším snu by nás sedláky nenapadlo, že moderní fabrika s výkonností jakou má, s efektivitou jakou má, bude zastavena,” stěžuje si předseda představenstva AK Chrudim Jaroslav Kopista.

Generální ředitel společnosti Eastern Sugar Štěpán Hodač uzavření cukrovaru České televizi nepotvrdil. Definitivní rozhodnutí firma očekává koncem února. Podle Miroslava Panáka chrudimského úřadu práce by zde o zaměstnání přišlo 156 lidí. „Nezaměstnanost je tam na trochu vyšší úrovni, než je celookresní průměr, je tam asi 10,8 procent,” dodává.

Proti uzavření cukrovaru se ohradil Pardubický kraj. V dopisech adresovaným poslancům i ministrovi zemědělství jeho zástupci požadují, aby areál nadále sloužil k zemědělským účelům. „V případě zrušení cukrovaru, aby tady byla možnost jakékoliv jiné produkce, třeba výroby bioethanolu,” dodává radní za KDU-ČSL Petr Šilar.

Zemědělská družstva teď zvažují, jak dál postupovat, s požadavkem kraje vesměs souhlasí. „Uvidím, do jaké míry si budeme moci dovolit tuto plodinu nahradit,” vysvětluje ředitel ZD Růžový palouček v Morašicích Jan Anderle. „Hlavně by to pro nás představovalo jistý odbyt a smysluplnou výrobu,” doplňuje Kopista.

Jestli se jeden z nejznámějších cukrovarů nakonec promění v lihovar, ukážou až následná jednání. V nejhorším případě se celý podnik stane dalším chátrajícím průmyslovým areálem.