Zemědělci vytápějí Olešnou

Olešná (Rokycansko) - Nezvyklý spor dnes rozhodoval soud v Rokycanech, obec Olešná zažalovala zemědělce za to, že v jejím okolí špatně hospodaří a způsobují škody. Voda, kterou pole při větších deštích neudrží, totiž pravidelně vyplavuje vesnici.

Starostovi Olešné Karlu Ferschmannovi (nez.) už došla trpělivost s uklízením škod po každém přívalovém dešti a chce, aby mu je zaplatili zemědělci. Tvrdí, že Kladrubská zemědělská společnost pěstuje kukuřici, která ve svazích nad vesnicí neudrží žádnou vodu a způsobuje tím lidem škody na majetku. Přívalové deště podle něj tlačí bahno každý rok, škody mají pořád.

Kladrubská zemědělská společnost se brání tím, že žádné předpisy při hospodaření v okolí Olešné neporušuje. Proto může sázet kukuřici, kde chce, v podstatě tedy na každém svahu s menším sklonem než 12 stupňů. Václav Spurný z Kladrubské zemědělské uvedl, že hospodaření samozřejmě podléhá nějakým pravidlům střídání plodin, to by se mělo respektovat. Starosta Ferschmann je však přesvědčený, že dokud zemědělci neponesou žádnou odpovědnost, budou si na těch pozemcích dělat co chtějí.

Soudkyně Jana Kantoříková rozhodla, že náhradu škody za přívalové deště nemusí zemědělci Olešné zaplatit: „Neporušili žádné povinnosti, které jim stanovuje zákon.“ Doporučila ale oběma stranám sporu, aby se přesto spolu na tom, co se u vesnice bude pěstovat, domluvili. Václav Spurný doplnil, že už jsou částečně domluveni, probíhají pozemkové úpravy a v návaznosti na tom budou postupovat dál.

Starosta stále trvá na tom, že jeho vesnice na špatné hospodaření zemědělců doplácí a chce se odvolat ke krajskému soudu.