Potřebujeme pomoc, volají podnikatelé z Beskyd a Jeseníků

Beskydy - Hoteliéři a majitelé rekreačních objektů v Beskydech se přidali k výzvě svých kolegů z Jesenicka. Shodli se na tom, že pokud stát vyplácí náhrady za škody způsobené počasím třeba zemědělcům, má je platit i hoteliérům. Chtějí se proto obrátit se žádostí o pomoc na hejtmana moravskoslezského kraje.

Bláto a kamení lyžaře nepřitahuje, říkají majitelé chat a vleků. Sněhovou pokrývku Beskydy zažily jen necelých 14 dní kolem vánočních svátků a Silvestra. Od té jsou však sjezdovky i hotely poloprázdné. Přestože někteří hoteliéři už snížili ceny služeb, návštěvníci nepřijíždějí. Tržby oproti loňskému roku výrazně propadly, někomu až o 70 procent. Nejhůře jsou na tom ti, kteří přes léto hodně investovali do vybavení a potřebovali finanční krytí.

Beskydští hoteliéři se společně se svými jesenickými kolegy rozhodli požádat o pomoc krajský úřad. Podle nich je to jediná možnost, jak všechny horské restauratéry, hoteliéry a vlekaře zachránit. Navrhují například, aby kraj vytvořil rizikový fond, který by jim přes obecní úřady mohl poskytnout pomoc. Stejný názor zastává i Zdeněk Kopka ze Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách: „Bylo by dobré, kdyby kraj přidělil na nějakou dlouhou dobu bezúročné půjčky, ať se nějak přežije ta krize, která letos přišla s tím sněhem. Ti lidé nabrali půjčky, leasingy i další věci a nemají na výplaty.”

Moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský už po sobotní výzvě jesenických hoteliérů prohlásil, že bude reagovat až na písemnou podobu žádosti. Ta by se podle Zdeňka Kopky na jeho stole měla objevit nejpozději v pondělí.