Orkán odřízl Železnou Rudu od světa

Železná Ruda - Obyvatelé Železné Rudy zůstali po včerejší vichřici takřka bez spojení se světem. Nefungují zde telefony, nejde elektřina. Veškeré zásobování města se přerušilo. Příjezdové silnice do města zatarasily vyvrácené stromy. Údržbáři se snaží některé úseky zprůjezdnit.

Silničář Miloslav Šafránek označuje situaci na celé silnici mezi Železnou Rudou a Javornou za katastrofu. „Komunikaci mezi Železnou Rudou a Špičákem jsme ještě nezprovoznili, a to tu děláme celou noc a den,“ říká starosta Železné Rudy Michal Šneberger (ODS).

Stovky lidí se dnes nedostaly do zaměstnání. Jiné zase vichr připravil o živobytí. Ničivé síle větru neodolal ani obchod Aleny Roubalové. Té nezbyde, než svůj obchod postavit znovu od základů.

„Na soukromých majetcích jsou velké škody. Největší škoda je asi na bytovém domě v Železné Rudě, kde byla stržena střecha,“ shrnuje následky větrné smršti starosta Šneberger.

Dodávky elektřiny budou podle starosty obnoveny až za dva dny. Energetici musí na mnoha místech opravit poškozené sloupy elektrického vedení. Škody na městském i soukromém majetku se podle starosty odhadují na desítky milionů korun.