Bechyně dostala pokutu, protože nevypsala výběrové řízení

Bechyně - Jihočeská Bechyně musí zaplatit stotisícovou pokutu. Městu ji vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokuta souvisí s prodejem městských pozemků na výstavbu rodinných domků.

Pozemky určené pro výstavbu vlastní město. Proto peníze za jejich prodej končí na městském účtu. Z každých 600 korun za metr čtvereční ale město odvádí tři čtvrtiny ceny firmě, která na vlastní náklady buduje na pozemcích inženýrské sítě. Taková je jejich vzájemná smlouva o spolupráci. „Nejsou to naše peníze. Nepoužíváme na tuto akci peníze města. Jsou to pořád peníze firmy Tapros,“ vysvětluje postoj bechyňské radnice starosta Jaroslav Matějka (nestr.).

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ale vyplácení peněz z městského účtu je platba z rozpočtu. Proto podle něj měla radnice na zainvestování pozemků vypsat výběrové řízení. „Příjem za prodej takto upravených pozemků byl příjmem do rozpočtu obce,“ je přesvědčen předseda ÚOHS Martin Pecina.

Město se už jednou proti udělení pokuty odvolalo. Úřad na ní ale trvá. Martin Pecina zdůrazňuje: „Tady šlo skutečně o vědomé obcházení zákona a proto si myslím, že vůči velikosti zakázky je pokuta poměrně vysoká.“

Starosta Matějka ale slibuje, že město se bude bránit všemi možnými prostředky: „Jsem přesvědčený, že se budeme bránit i soudní cestou pokud to bude nutné.“

Město zatím neprodalo ani polovinu všech pokutou dotčených pozemků. Úplně dokončené zatím nejsou inženýrské sítě ani úprava terénu. I když město spor prohraje, na ceny pozemků a systém prodeje pokuta žádný vliv mít nebude.