V Českém Krumlově mají unikátní hřiště

Český Krumlov - Středoevropský unikát mají v Českém Krumlově. Není tentokrát historický, ale ryze moderní. Jedná se o speciální interaktivní hřiště, které propojuje počítačový svět s pohybem na čerstvém vzduchu. O hřiště je mimořádný zájem nejen mezi dětmi, ale i dospělými.

Na displeji naskakují jednotlivá písmena abecedy, nohy hráče dopadají do středu gumového čtverce spojeného s počítačem. Za každý správný došlap bod, po chybných krocích hra končí. „Když to člověk umí, tak je to pro něj lehké,“ tvrdí jedna z dívek, která si již interaktivní hřiště několikrát vyzkoušela.

Systém spouští speciální čipová karta, první z nich vlastní škola. Další začne distribuovat městská společnost za symbolickou cenu kolem 30 korun. Na displeji se zadání mění, vedle abecedy může novodobé skákací pole sloužit i k výuce cizích jazyků, konkrétně k opakování slovíček. Tento program autoři právě připravují. „Dají se tam nastavit různé typy her, matematické úlohy i hry pro děti na prvním stupni,“ vysvětluje učitel Lukáš Boháč.

O hřiště mají děti mimořádný zájem, tráví tady některé přestávky i hodiny. „Cíl projektu je jednoduchý: přinutit děti, aby se zvedly od počítače doma nebo ve třídách a aktivně se hýbaly,“ říká jeden z autorů projektu František Bican.

Na ploše děti testují také vlastní hry, které si předtím naprogramovaly. Jejich pohyb snímají speciální sloupky a podložky, přes internet jsou propojeni se školáky na dalších hřištích v zahraniční. "Celkové náklady na postavení hřiště byly 2 700 000 korun, informuje mluvčí Městského úřadu v Českém Krumlově Jitka Augustinová.   

Podobných ploch pod širým nebem je v Evropě asi čtyřicet. Toto interaktivní hřiště je zatím jediné svého druhu v Česku. Dalším místem, kde ho autoři projektu vybudují, bude pravděpodobně Praha.