Pardubický kraj trápí tři citlivá místa – cestovní ruch, zdravotnictví a splavnost Labe

Pardubice - Pardubický kraj v porovnání s ostatními regiony nepatří mezi zvlášť diskutované oblasti. Oblast na východě Čech tvoří čtyři správní oblasti - Pardubicko, Chrudimsko, Orlickoústecko a Svitavsko. Smutný primát drží Pardubický kraj v oblasti cestovního ruchu, mezi turisty je dle statistik nejméně atraktivní. S novým zastupitelstvem hodlá kraj kromě atraktivnější turistické nabídky zapracovat na dokončení klíčové rychlostní silnice R35, vedoucí přes Hradec Králové a Pardubice až do Olomouce. Pardubicko se však může pyšnit nepříliš vysokou kriminalitou a nejnižším počtem potratů. V krajském úřadu vévodí Občanská demokratická strana spolu s Koalicí pro Pardubický kraj, proti kterým stojí opozice komunistů a sociálních demokratů.

Mezi priority patří také rozvoj civilního letiště, další důležité dopravní tepny v kraji. „Společně s městem Pardubice hledáme strategického partnera, který by nám pomohl s dostavbou nového terminálu,“ uvádí mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová. Problémy ohledně prodloužení splavnosti Labe jsou prohlubovány sílícím tlakem ekologických aktivistů. Přípravy přitom vyšly doposud na stovky milionů. Zastánci upravení labského koryta však argumentují využitím řeky jako alternativní možnosti vedle silniční a železniční dopravy.

Nelichotivé poslední místo zaujímá Pardubický kraj v oblasti cestovního ruchu. O lepší propagaci turisticky atraktivních lokalit se snaží nově založená destinační společnost. „Pardubický kraj se celkově podílí na počtu příjezdu zahraničních turistů a poskytování ubytovacích služeb zhruba jedním procentem,“ udává Filip Remenec z agentury CzechTourism.

Rozruch na politické scéně nedávno vyvolalo odvolání ředitele Pardubické krajské nemocnice. Snahou pro příští zastupitele zůstává zlepšení dostupnosti kvalitní lékařské péče a vyvedení zdravotnických zařízení z finanční krize. Citlivou otázkou je také posílení krajské suverenity. Nejzávažnější zločiny zatím stále končí u krajského soudu v Hradci Králové. Pardubickou pobočku má nahradit samostatný justiční palác.