Zaměstnanci Tesca nejsou spokojeni

Pardubice - Protestními akcemi pohrozili další odboráři obchodní sítě Tesco, ke stávkové pohotovosti se připojila i odborová organizace v Pardubicích. Kritizují časté odchody zaměstnanců, zhoršující se kvalitu prodeje a nízké mzdy, vedení firmy by se mělo s odboráři sejít příští týden.

Nestíháme zvládat nápor zákazníků, počty zaměstnanců v provozovnách se neustále snižují a k tomu máme výdělky, které zdaleka neodpovídají průměrné mzdě v České republice. S těmito argumenty vstoupili do stávkové pohotovosti odboráři v Pardubicích. Předseda Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR Ivan Předinský uvedl, že společnost ruší smlouvy s pracovníky na výpomoc v období, kdy už začíná vánoční prodej. Monika Horáková doplnila: „Jsou nízké mzdy a je tedy málo zaměstnanců. Noví nepřicházejí a stávajícím přibývají pouze povinnosti a práce.“ Někteří zaměstnanci jednoho z největších obchodních řetězců si stěžují i na systém zásobování a prodeje, na problémy podle nich doplácejí hlavně zákazníci. Podle Ludmily Maixnerové je změna nutná, a to především na centrále, kde nevědí, jak to v praxi vypadá.

Vedení společnosti Tesco Stores se omezilo pouze na písemné stanovisko, s odbory chce o situaci jednat přímo. Uvádí, že spokojenost zaměstnanců a zákazníků je pro firmu na prvním místě: „Protože se o aktivitách některých odborových organizací dozvídáme nepřímo, neradi bychom se k nim jednostranně vyjadřovali před plánovaným společným jednáním všech 27 odborových organizací.“ Vedení společnosti se má s odbory sejít v pondělí 20. října.

Společnost zaměstnává 13 700 pracovníků a v České republice provozuje stovku obchodů.