Squatteři ve vile Milada se obávali vystěhování

Praha - Policejní hlídky dnes vystrašily squattery, kteří obývají vilu Milada v Praze 8. Usedlíci v chátrající vile se zalekli náhlého vyrojení policistů poblíž domu. Policisté však asistovali uklízecí firmě, kterou si najal vlastník pozemků - Ústav pro informace ve vzdělávání. Zástupci squatterů uvedli, že podle obdržených informací měli údajně do pátku opustit firmu. Podle mluvčí Prahy 8 Heleny Šmídové se vlastník obával konfliktu s obyvateli a jejich psy, proto o asistenci požádal policii i odchytovou službu. Po 11:00 byl úklid dokončen.

Několik příznivců squattingu dnes zareagovalo na poplašnou zprávu umístěnou na internetových stránkách squattu Milada  a přijelo podpořit skrývající se nájemníky. Ve vile podle squatterů nastálo bydlí 13 až 14 lidí, často zde přebývají další známí. Mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová informovala, že úklid okolí vily byl reakcí na stížnosti občanů na nepořádek. Protože se majitel pozemku obával konfliktů s obyvateli vily, požádal o asistenci městskou i státní policii a kvůli pobíhajícím psům také odchytovou službu, sdělila Šmídová.

Podle squatterů na úklid dohlíželo asi 15 policistů, žádný konflikt však nenastal. Obyvatelé vily také slíbili, že příští týden budou v úklidu pokračovat a na své náklady zajistí dva kontejnery. Podle Šmídové měl být objekt už před lety zbourán, proto byl vymazán z katastru nemovitostí. „Protože vila vlastně teď nemá vlastníka, nejedná se o užívání cizí věci a my ani ústav nemůžeme zasáhnout,“ vysvětlila. Ústav se nyní údajně pokouší o opětovné zapsání vily do katastru.

Vila Milada patří k nejznámějším objektům obývaným squattery. Policie tam v minulosti objevila mimo jiné drogy. Obyvateli jsou vesměs mladí lidé, někteří z nich studují vysoké školy. V domě často pořádají koncerty spřízněných kapel. Naposledy se zde konala akce po sobotním karnevalu, který při pochodu centrem města protestoval proti omezovaní občanských svobod.

Události okolo squattu ve vile Milada:

  • září 1998 - před soudem stanuli čtyři squatteři z vily Milada kvůli neoprávněnému vniknutí do cizího domu
  • říjen 1998 - policie a správce domu se neúspěšně pokusili vilu vyklidit, na Palachově náměstí se schází zhruba 100 příznivců squattu
  • říjen 2003 - policie zajistila ve vile Milada dva velké pytle s rostlinami marihuany.
  • srpen 2003 - Squatteři z vily Milada na hodinu obsadili jeden z opuštěných střešovických domů
  • leden 2006 - Ve vile propukl požár, dva lidé byli převezeni do nemocnice