Jičínská radnice chce omezit přístup některých novinářů k informacím

Jičín - Odejděte, jinak tiskovou konferenci zrušíme. Tak vyzvali radní Jičína vydavatele místních novin Prochoroviny Bohumíra Procházku. Svobodu tisku a slova si vysvětlují po svém: filtrují novináře - na tiskové konference pustí jen toho, kdo má akreditaci. Jinými slovy - radnice poskytuje informace médiím, která si sama vybere.

Když Bohumír Procházka odmítl odejít, radní konferenci skutečně zrušili. „S panem Procházkou máme dlouhodobě problémy. Nepíše pravdu, vytrhává věci z kontextu a v poslední době nás hrubě urazil v celostátním tisku,“ vysvětlil pozici radních starosta Jičína Martin Puš.

„Nelíbí se jim některé mé články. Co se řekne kriticky, to považují za útok proti sobě osobně,“ řekl k situaci Procházka. „My dobrovolně pořádáme tiskovou konferenci. My ji nemusíme pořádat, takže si snad můžeme vybrat, kdo na ní bude a kdo ne,“ řekl místostarosta Ladislav Brykner k rozhodnutí radních zvát na tiskovky jen akreditované reportéry. „Akreditaci některým médiím neudělujeme,“ dodal.

„Jičínská radnice z tiskové konference nevylučuje pouze tohoto konkrétního novináře, ale s ním i všechny čtenáře jeho novin,“ osvětluje kontroverzi v rozhodnutí radních Miroslav Jelínek, předseda Syndikátu novinářů ČR. „Tím o sobě vypovídá, že je nemá zájem informovat.“

Někteří novináři již odmítli na systém akreditací přistoupit a registrační listiny nevyplnili.