V jižních Čechách se opět cvičí podle rozhlasu

České Budějovice - Legendární rozhlasové rozcvičky se vrátily do éteru. Téměř čtyřicet let staré relace, které pomáhaly zlepšit fyzickou kondici, začal vysílat Český rozhlas v jižních Čechách a setkal se s mimořádným ohlasem. Část posluchačů chápe archivní spoty sice jako recesi, ale je i hodně těch, kteří podle nich opravdu cvičí.

Kdysi populární rozhlasové rozcvičky ležely od 70. let v archivu a snad nikoho nenapadlo, že by se vůbec kdy mohly znovu objevit v éteru. „Byl to takový malý experiment,“ uvedl Libor Soukup z Českého rozhlasu České Budějovice. „Chtěli jsme oživit něco, co dříve fungovalo. Myslíme si, že nostalgie po těchto věcech je,“ dodal Soukup.

Pro mladší generace jsou možná rozhlasové rozcvičky recesí, ti nejstarší začali spontánně cvičit. Původní spoty jsou o něco kratší a vysílají se později, pamětníky to ale nezmátlo. Jiřina Smetanová a Blanka Trnková si pamatují vysílání před třiceti lety, všichni by to měli v dnešní uspěchané době zkusit bstejně jako ony.

Podle redaktora českobudějovického rozhlasu Tomáše Kolarczyka jsou ohlasy zatím velmi pozitivní. Lenka Motlová ze Zdravotně-sociální fakulty JČU rozcvičky také schvaluje, protože kterákoli fyzická aktivita má význam v každém věku, přispívá ke zlepšení fyzické kondice.

Kvůli mimořádnému ohlasu má ČRO České Budějovice v úmyslu vysílat legendární rozhlasové rozcvičky ještě nejméně do poloviny příštího roku.