Svitavy přišly o miliony

Svitavy - Do svízelné situace se dostalo město Svitavy, musí totiž zrekonstruovat čistírnu odpadních vod podle norem Evropské unie. Ještě než se začalo, objevil se problém s penězi, město totiž dostane na přebudování čističky míň, než původně předpokládalo.

Do roku 2010 musí mít Svitavy, stejně jako dalších více než 250 měst a obcí, čistírnu odpadních vod vyhovující normám Evropské unie. Státní fond životního prostředí město vyzval, aby na projektu začalo pracovat. Stalo se, potom ovšem nastal zlom. Starosta Svitav Jiří Brýdl (KDU-ČSL) uvedl: „Osmého října přišlo sdělení, že Státní fond životního prostředí změnil metodiku a Svitavy podle ní místo 138 milionů dotace dosáhnou na 111 milionů.“ A v tom je právě problém, město nyní řeší, kde vzít chybějících více než 26 milionů korun, krajský úřad mu pomocnou ruku nepodá. Jak sdělila jeho mluvčí Kateřina Nohavová, Pardubický kraj má svůj vlastní dotační program, kterým podporuje rozvoj infrastruktury ve vodním hospodářství. V žádném případě však nemůže suplovat státní rozpočet.

Pokud se ovšem chce město v budoucnu vyhnout sankcím, musí čističku zrekonstruovat. Vedoucí čistírny odpadních vod Svitavy Václav Erbes doplnil, že rekonstrukce se má týkat i hygienizace kalu a vlastně celkové změny úpravy. Tedy zlepšení a zkvalitnění technologie čištění. Město se tedy ocitlo ne svou vinou v nepříjemné situaci. Aby peníze na čističku získalo, bude muset pozastavit jiné, už naplánované projekty. Starosta Brýdl zdůraznil, že za těmito projekty stojí nejen velké množství práce, ale i finanční náklady, zejména na projektové dokumentace.

O tom, kde a za jakých podmínek město získá 26 milionů korun, musí zastupitelé města rozhodnout nejpozději příští týden.