Olomoucí zní další zvony

Olomouc - Po více než devadesáti letech se Olomoucí opět nesl zvuk čtveřice zvonů z chrámu svatého Václava. Dva nové zvony dorazily do Olomouce v září - z německého Passova a s dalšími dvěma ladí. Nejen to posuzovala kolaudovací komise.

Hlas druhého největšího zvonu v Česku, osmitunového Václava, doplnil další mohutný nástroj ve společném akordu. Panna Marie Hostýnská váží téměř pět tun a na město se dívá z výšky 36 metrů. Kampanolog olomoucké arcidiecéze František John vysvětlil, že olomoucká katedrála byla vybavena zvony už brzy po svém založení ve 13. století. Během první světové války v roce 1916 byly dva z nich zrekvírovány a v letošním roce se po 92 letech vracejí.

Kolaudace Pany Marie Hostýnské a menšího Pavla Jana II., proběhla bez problémů, dvě zvukové zkoušky potvrdily, že nové i staré zvony spolu ladí. Malé technické nedostatky se dají podle komise lehce odstranit. František John doplnil: „Záruka na zvony je 15 let, kdyby náhodou došlo k puknutí zvonu. Během této doby by se měly projevit nedostatky, které nejsou viditelné na povrchu odlitku.“

Nové zvony ozdobil sochař Otmar Oliva z Velehradu a platí je věřící z Olomoucké diecéze, je stále ještě možné na ně přispívat. Aby naplnili středověkou legendu, musejí získat do chrámu ještě další tři zvony. Podle náměstka olomouckého primátora Ladislava Šnévajse (KDU-ČSL) je sedm číslo plnosti a věří, že se v budoucnu podaří tohoto čísla dosáhnout.

Kvůli osmitunovému Václavovi se všechny čtyři zvony naráz rozezvučí jen ojediněle, rozhýbat je musí čtyři zvoníci. Jeden z nich Michal Poláček uvedl: „Technicky je důležité vědět, kdy zvon rozhoupat a kdy přibrzdit. Je třeba mít zručnost.“

Čtveřice zvonů z chrámu sv. Václava se opět rozezvučí při další výjimečné příležitosti - 1. listopadu na dušičky.