Karlovarský kraj musí zrekonstruovat letištní odbavovací haly, jinak přijde o svůj mezinárodní status

Karlovy Vary - Karlovarský kraj musí přidat dalších 30 milionů korun na rekonstrukci odbavovací haly mezinárodního letiště v Karlových Varech. Pokud by letiště po vstupu Česka do Schengenského prostoru nesplňovalo přísná bezpečnostní opatření, mohlo by přijít o svůj mezinárodní status.

Odbavovací hala karlovarského letiště nesplňuje nejmodernější bezpečnostní požadavky. Proto Karlovarský kraj, provozovatel letiště, připravil projekt na výstavbu nové haly. Až po novém roce se ale představitelé kraje dozvěděli, jaké budou nové bezpečnostní podmínky pro odbavení cestujících ze zemí mimo EU. Všechna mezinárodní letiště v Česku by měla změnit způsob kontroly cestujících od března 2008, kdy Česko vstoupí do Schengenského prostoru. „To ale znamená kompletně nové rozvody slaboproudé i silnoproudé, znamená to nový dopravník zavazadel, znamená to výměny dveřních konstrukcí,” říká náměstek hejtmana Jan Zborník.

Pokud ale letiště tyto podmínky nesplní, nemůžou odbavovat lety do zemí mimo Schengen. Karlovarské letiště už má za sebou dvě etapy rekonstrukce. Kraj nechal opravit přistávací dráhu a obnovit světelné zařízení. Poslední část rekonstrukce se týká právě úprav odbavovací haly.

Pokud Karlovarský kraj nezmodernizuje odbavovací halu, hrozí, že karlovarské letiště přestane být mezinárodním letištěm. Poslední etapa modernizace letiště by měla být dokončena na jaře 2009.