Manželé Wallovi stále bojují o navrácení svých dětí

Jižní Morava - Už šest let bojují manželé Wallovi ze Soběslavi o navrácení dětí do vlastní péče. Tři už se vrátily. Dvě nejmladší ale dál zůstávají v pěstounské péči. Jejich návrat k rodičům znovu včera zamítl táborský okresní soud.

Manželé Wallovi jsou přesvědčeni, že jim české úřady odebrali v roce 2000 všech pět dětí neprávem. Soud ale tehdy podle táborského odboru sociálně právní ochrany dětí rozhodoval na základě konkrétních důvodů. Jedním z nich bylo, že rodina odmítala pomoc, včetně ubytování v domě pro matky s dětmi.

„Nastěhovala se do šatny Sběrných surovin, a to proti vůli vlastníka, a v tomto prostředí hodlala vychovávat pět dětí včetně novorozeněte,” uvedl Vlastimil Bejdl z odboru sociálně právní ochrany dětí Městského úřadu v Táboře. Matka odebraných dětí Emílie Wallová ale nesouhlasí: „Fungujeme jako normální rodina, jsme schopni se o děti postarat,” řekla.

Po častém stěhování našli manželé ubytování v Soběslavi. Stabilní jsou i jejich příjmy. Proto se tři starší děti mohly k rodičům vrátit.

Žádost o navrácení dvou nejmladších z pěstounské péče ale soud nevyslyšel. „S tím, že se to zdůvodňovalo psychické trauma dětem, ale nikdo neřekl, jaké trauma jim to způsobí, až jim bude patnáct let,” komentoval to právní zástupce rodiny František Musil. Emílie Wallová přesto věří, že naděje umírá poslední a že nakonec vše dobře dopadne.

Na podzim loňského roku se odebráním dětí zabýval i Evropský soud pro lidská práva. O návratu dvou nejmladších dětí ale soudkyně rozhodovala nezávisle na jeho rozsudku. Wallovi se na místě odvolali. Když to bude nutné, obrátí se znovu i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.