Webové kamery místo pořadníků zavedla radnice ve Vysokém Mýtě

Východní Čechy - Radnice ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku odmítá na svých odborech používat číselný pořadníkový systém. Místo toho nechala na chodby úřadu nainstalovat webové kamery. Ty přenášejí dění u přepážek přímo na internetové stránky. Obyvatele města i blízkého okolí tak mohou ušetřit od zbytečného čekání ve frontách.

Žádné pořadníkové systémy ani zbytečné telefonování na přepážky. Situaci na nejvíce navštěvovaných odborech vysokomýtského úřadu si mohou lidé ověřit třeba doma u počítače. Kamery sledují dění na druhé budově radnice, kde úředníci vyřizují pasy, občanské nebo řidičské průkazy. Denně tu mají desítky žádostí. „Úřední dny pondělí a středa jsou stále zažité, v těchto dnech je tu opravdu veliký nápor, i když teď už si lidé zvykají, že úřední dny jsou každý den. Takže už se to trochu rozptýlilo,” uvedla pracovnice Městského úřadu ve Vysokém Mýtě Kamila Mikolášková.

Snímky na internetu podle zkušeností vysokomýtské radnice sledují i lidé z okolních vesnic. Kamery jsou ale výhodou jen pro ty, kteří to nemají na úřad daleko. „Myslím si, že to je vyloženě pro města naší velikosti, protože kdo se na kameru podívá a pak vyrazí, tak se mu tam do té chvíle nepostaví deset lidí, ale maximálně jeden nebo dva lidé,” řekla tajemnice úřadu Ladislava Pohorská.

Webové kamery by podle úředníků mohly časem sledovat dění i v hlavní budově radnice, kam lidé docházejí například na živnostenský odbor nebo stavební úřad.