Zámek v Holešově se dočká rekonstrukce

Jižní Morava - Holešov na Kroměřížsku se dočká opravy své dominanty – raně barokního zámku. Rekonstrukce bude stát 200 milionů korun, město zatím dokázalo získat čtvrtinu této částky. Zámek ze 17. století je pro architekty pojmem, za jeho stavbou totiž stojí stejný architekt, jako v případě proslulého vídeňského Hofburgu.

Zámecké hodiny po dvanácti letech chátrání znovu odměřují čas. Záchrana zámku po neúspěšné restituci přichází skutečně v hodině dvanácté. Až silná ocelová lana zabránila odlomení bočních věží. Letos už budou práce velkorysejší, město získalo 40 milionů korun. „Ta první etapa, a to já považuji za velmi důležité, by neměla trvat déle jak tři roky, ale naším cílem jsou dva roky,” řekl starosta města Holešov Zdeněk Janalík.

Pro patnáctitisícové město má oprava komplexu s 365 okny mimořádný význam. Dokud nebude zámek opravený, není kde pořádat výstavy, koncerty, nebo divadelní představení. „Ta potřeba je čím dál naléhavější. Město v poslední době z tohoto hlediska strádá,” dodal starosta Janalík.

Až skončí první část stavebních prací, začne se s proměnou výjimečně zachovalé francouzské zahrady. Památkáři slibují přísnost, Holešov totiž vrací život nejvýznamnějšímu raně baroknímu zámku na Moravě.

Rok 2009 je pro Holešov velkou výzvou. Už v prostorách částečně zrekonstruovaného zámku by si město rádo připomnělo výročí 300 let od narození jednoho ze svých nejslavnějších rodáků, hudebního skladatele Františka Xavera Richtera.