Jihlava hostí výstavu fotografií chemických havárií

Jihlava - Závažné téma, které se týká všech - chemické havárie u nás i ve světě - ukazuje putovní výstava fotografií v prostorách Brány Matky Boží v Jihlavě.

Hezká výstava o smutných věcech – tak by se dal ve stručnosti nazvat průřez fotografií z nejzávažnějších havárií průmyslových podniků za posledních třicet let, ke kterým došlo ve světě i v České republice. „Cílem výstavy je ukázat na rizika, která jsou spojená s chemickým průmyslem. Není pravda, že by se nás netýkala,“ uvedl Kamil Repeš ze Sdružení Arnika.

Snímky zachycují například únik oxidů síry z ústecké Spolchemie a následky úniků chlóru v Sal Salvadoru, Číně i v neratovické Spolaně nebo čtyřletou Alici postiženou chlórakné v důsledku havárie v italské chemické továrně. „My jsme rádi, když se děti školou povinné přijdou na výstavu podívat, aby se seznámily s tím, jaká rizika chemický průmysl pro naše životní prostředí představuje,“ řekl tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Putovní výstava je zajímavá i tím, že fotografie doplňují informace o příčinách a důsledcích katastrof a nabízí zároveň možnost prevence. K vidění bude v Jihlavě až do 14. února, odtud se přesune do dalšího krajského města - do Českých Budějovic.