Na pardubické pohotovosti sloužil opilý lékař

Pardubice - Nebylo to poprvé, co byl lékař pardubické záchranné služby Jakub Miro v práci opilý. Osudný se mu však stal až tento víkend. Během sobotní služby opilý lékař ošetřil několik desítek pacientů. Jeden z nich to ale nahlásil na policii. Lékař dnes dostal od ředitele záchranné služby výpověď. Podobných problémů už měl totiž v minulosti několik.

Lékař Jakub Miro patřil mezi velmi dobré zaměstnance. Tvrdí to ředitel záchranné služby v Pardubicích. Zároveň ale dodává, že ho kolegové museli často kontrolovat. Měl totiž dlouhodobé potíže s alkoholem. „On k výkonu služby přistupoval vždy dobře, bohužel měl závislost na alkoholu,“ charakterizuje osobnost lékaře ředitel pardubické záchranné služby Marek Obrtel.

Lékař byl nedávno na protialkoholní léčbě. Ovšem i potom zřejmě sloužil opilý. Už před několika týdny si toho všiml muž, který na pardubickou pohotovost odvezl svoji manželku. „Manželka říkala, že byl doktor při vyšetřování totálně opilý,“ říká svědek.

Vše vyvrcholilo tuto sobotu. Na pohotovosti opět sloužil Jakub Miro. Jeden z pacientů na opilého lékaře upozornil policii. „Když na místo přijela policejní hlídka, vyzvala lékaře k provedení zkoušky. Ten ji však odmítl,“ uvádí v této souvislosti mluvčí Policie ČR v Pardubicích Markéta Janovská.

Podle policie měl opilý lékař ošetřit jen za sobotu 30 pacientů. „Je pravda, že jsem vypil dvě vodky. Považuji to za osobní selhání. Měl jsem počkat s pitím až po pracovní době,“ přiznává přistižený lékař.

Ředitel záchranné služby v Pardubicích dnes dal lékaři, který byl ve službě opilý, výpověď. „Já to vnímám jako jeho osobní tragédii. Propadl závislosti na alkoholu, a to je to jediné, co mu můžeme vyčítat,“ konstatuje ředitel Obrtel.  

Policie případ šetří jako obecné ohrožení. V případě obvinění by lékaři hrozilo až tříleté vězení.