Letecká záchranná služba v Krušných horách zůstane

Plzeňsko/Karlovarsko - Pro lyžaře a turisty v Krušných horách mají záchranáři dobrou zprávu. Nikdo už nemusí mít strach, že by zůstal v případě nouze bez pomoci letecké záchranné služby. Kvůli organizačním změnám v armádě měli totiž sami záchranáři obavy, že už nebude z Plzně létat pro zraněné speciální vrtulník. Situace se ale změnila.

Jana Růžičková z Generálního štábu Armády ČR potvrdila, že armáda bude i nadále zajišťovat leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj v nepřetržitém 24hodinovém režimu. Záchranáři navíc začnou spolupracovat s Ústeckou leteckou službou. Náčelník Horské služby Boží Dar Rudolf Chlad se nechal slyšet, že v současnosti jsou Krušné hory pokryté leteckou záchrannou službou.

O zachování letecké záchranky jednali politici, záchranáři i vojáci. Klíčem je plnění zákonných časových limitů i v těžko dostupném horském terénu. Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) sdělil, že normální vůz záchranné služby není schopen takové parametry splnit, proto je prý třeba mít tyto vrtulníky.