Starostovi Chrasti u Chrudimi hrozí odvolání

Chrudim - Neklid zavládl na radnici v Chrasti u Chrudimi. Někteří místní radní totiž chtějí odvolat tamního starostu. Důvodem je zpráva finančního výboru města, která upozorňuje na nejasnosti ve financování dostavby tamní tělocvičny. Starosta pochybení odmítá a opírá se o to, že vždy jednal na základě souhlasu zastupitelstva. Jeho členové se ale cítí podvedeni.

Zpráva finančního výboru města z prosince loňského roku poukazuje mimo jiné na to, že město zaplatilo stavební firmě, která tělocvičnu stavěla, některé vícepráce zcela zbytečně. Chrast tím měla přijít o stovky tisíc korun. Ve zprávě se uvádí: Rozhodně vyvstává otázka oprávněnosti vynaložení finančních prostředků na tyto tzv. vícepráce…Město Chrast uhradilo navýšenou cenu o vícepráce, které nebyly uvedeny ve výkazu a výměru projektanta…

Spoluautor této zprávy tvrdí, že starosta města postupoval nestandardně. Vícepráce město platit nemělo. Zvažuje, že věc předá policii. „Starosta se hájí tím, že mu to posvětila rada i zastupitelstvo. To není pravda, rada mu to posvětila na základě nějakých informací, které byly zcela mylné,“ tvrdí Vlastimil Ročeň, spoluautor zprávy finančního výboru města Chrast

Starosta však tvrdí, že nechyboval a nic nezatajoval. „Zastupitelé odhlasují, že je vše v pořádku a po roce najednou řeknou, že to není v pořádku. To není normální věc a já to vidím jako útok na moji osobu. Hledá se cokoli, jen abych byl zdiskreditován,“ hájí se starosta Chrasti Tomáš Vagenknecht.     

Ovšem starostu kritizují i někteří zastupitelé města. Cítí se obelháni. „Nebyli jsme informováni o tom, jaké vícepráce byly zaplaceny. Já jsem nevěděl, co bylo zaplaceno. Mně to připadá, že jsme byli hozeni přes palubu,“ vysvětluje zastupitel města Jaroslav Plosza. „Myslím, že teď po krajských volbách se hledají záminky. Já jsem člen ODS, tak to mám odnést,“ domnívá se starosta Vagenknecht.   

O tom, zda starosta Chrasti ve své funkci zůstane rozhodnou zastupitelé města ve čtvrtek.