Starostové odsuzují novelu stavebního zákona

Hradec Králové - Loňská novela stavebního zákona podle některých starostů zpomalila investice do dopravní infrastruktury. Menší města už nemůžou sama vydávat stavební povolení na místní komunikace. Tato pravomoc přešla na obce s rozšířenou působností, jenže jejich úřady jsou často přetížené a řízení se protahují. O tomto faktu svědčí i případ z východních Čech.

Město Chlumec nad Cidlinou už od dubna čeká na povolení k vybudování silnice do průmyslové zóny. Poté, co radnice složitě sehnala peníze, je razítko od stavebního úřadu to jediné, co jí chybí. A podobných investic je víc. „Nám tato situace přináší obrovské problémy s čerpáním finančních prostředků například z Evropské unie,“ stěžuje si starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.  

Do konce roku 2006 povolení pro Chlumec vyřizoval tamní stavební úřad. Po novele zákona je to úřad v Hradci Králové. A ten nestíhá. „Oproti době před novelou zákona máme zhruba dvojnásobný počet žádostí o vydání stavebního povolení. V některých případech může kvůli nárůstu žádostí dojít i ke zdržení,“ přiznává mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.

Starosta Uchytil nepochybuje o tom, že kdyby povolení vydával úřad v Chlumci nad Cidlinou, tak by se v těch místech již dávno stavělo. „Do konce roku 2006 jsme naprosto bezproblémově tyto věci řešili. Potom někdo chytrý v Praze zase vymyslel novelu,“ komentuje situaci ironicky starosta.   

Vedení Chlumce vidí jediné řešení. Další novelu stavebního zákona, která by téměř 190 úřadům vrátila pravomoci, které měly před prvním lednem 2007. „Pravomoci stavebních úřadů v oblasti povolování místních komunikací od loňského roku převzalo ministerstvo dopravy, které tuto změnu zákona i iniciovalo,“ dodává mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán.  

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka písemně odpověděl, že zákon je v gesci ministerstva pro místní rozvoj. Naše ministerstvo k němu nemá co říci, uvedl.