Hrobka s mumiemi má přilákat více turistů do Blovic na Plzeňsku

Blovice - Další lákadlo pro turisty budou mít Blovice na jižním Plzeňsku. Tamní radnice se rozhodla opravit kapli, pod kterou je hrobka s mumiemi Kolovratů Krakovských a Pálffyů. Rozsáhlá rekonstrukce by měla začít příští rok. Kaple sv. Kříže, ve které se hrobka nachází, patří městu. To už nechalo opravit střechu s fasádou a hrobku odizolovalo.

Místostarostka Blovic Jana Alexyová (ODS) se nechala slyšet, že se současné době zpracovává znalecký posudek a poté požádá o dotaci. Vendula Hnojská z Muzea jižního Plzeňska v Blovicích informovala, že celá stavba vznikla v roce 1833. Za minulého režimu sloužila kaple jako skladiště a díky tomu zřejmě unikla pozornosti vandalů. Hrobku ale čekal horší osud.

Po dlouhá desetiletí chátrala, v 90. letech ji dokonce hrozila demolice. Vandalové zničili, co se dalo a v klidu nenechali odpočívat ani mumie, jak potvrdila Jana Alexová. Teď našli šlechtici konečně svůj klid. Torza jejich mumifikovaných těl leží v rakvích, které znovu vysvětil místní farář. Vendula Hnojská prozradila, že se v hrobce nachází 14 rakví a mezi nejvýznamnější jedince, kteří zde odpočívají, patří Josef Maria Kolovrat Krakovský.

Na panství Hradiště, dnešní části Blovic, žily čtyři generace Kolovratů. Poslední Kolovrat, který kapli vystavěl, v hrobce ale neleží. Kvůli neshodám s místními lidmi se totiž nechal demonstrativně pohřbít jinde.