Západočeské radnice hledají využití objektů bývalých kasáren

Karlovarsko - Armáda a ministerstvo vnitra převedly po roce 1990 na města a obce většinou bezúplatně stovky nepotřebných kasáren a dalších objektů po armádě a bývalé Pohraniční stráži. Hodně jich bylo v i západních Čechách. Tam se lépe daří využívat kasárny ve větších městech a v jejich nejbližším okolí. Horší je to v případě odloučených komplexů uprostřed lesa, jako jsou bývalé pohraniční roty.

V karlovarských kasárnách vzniklo hejtmanství. Z bývalé vojenské jídelny je krajská knihovna a z jiné budovy hasičský záchranný sbor a sídlo zdravotní záchranky. Stavět se tady má ještě krajský soud a krajské ředitelství policie. V chebských kasárnách byla nejdřív asijská tržnice. Teď je tu moderní obchodní centrum.

Kasárny v Klimentově u Mariánských Lázní jsou zatím nevyužité. Podle představ mariánskolázeňské radnice tady mají být byty, hledá se investor. Ovšem bývalé radarové základně uprostřed Slavkovského lesa už evidentně není pomoci. Zloději a zub času vykonali své. Platí to i o většině bývalých pohraničních rot.

Ve vysočanském komplexu je těsně před kolaudací více než stovka nájemních bytů. Radnice v Boru u Tachova je z poloviny zadaptovala z peněz od Státního fondu rozvoje bydlení, na druhou půlku si vzala úvěr. Po novém roce budou byty připraveny k nastěhování. Zájem o ně je velký, nejenom ze strany obyvatel Boru. Radnice eviduje už dnes skoro stovku žádostí z celé České republiky i ze zahraničí. Čtyřtisícové město se asi rozroste, což je při obecném trendu vylidňování pohraničního venkova docela unikát.