Hasiči na Plzeňsku vyprostili zasypané muže, oba jsou mrtví

Chotěšov (Plzeňsko) - Oba muži, které ve středu zavalila zemina ve výkopu v Chotěšově na Plzeňsku, zemřeli. Hasičům se tělo druhé oběti podařilo vyprostit až dnes kolem sedmé hodiny. Muži leželi až pod dvoumetrovou vrstvou země. Prvního muže našli po několikahodinovém usilovném prohledávání výkopu krátce před půlnocí, druhého až mnohem později s pomocí psa speciálně cvičeného na vyhledávání zasypaných osob. Při vyprošťování těl hasičům komplikovala práci zemina, která se neustále do výkopu sypala. Hasiči proto museli stěny výkopu zpevňovat.

Neštěstí se podle mluvčí hasičů Aleny Marešové stalo kolem půl deváté večer, hasičům ho svědci nahlásili asi až o čtvrt hodiny později. Záchranáři začali zhruba deset metrů dlouhý, metr široký a 4,5 metru hluboký příkop prohledávat kousek po kousku. Nevěděli, v kterých místech muži v době sesuvu půdy byli. Hlínu odklízeli ručně i s pomocí bagru. „Druhého dělníka jsme lokalizovali až díky speciálně vycvičenému psu,“ uvedl velitel zásahu Robert Kučera.  

Podle hasičů kopali dělníci výkop podél zdi bývalého statku v blízkosti hradeb místního kláštera. Stěny výkopu ale zřejmě dostatečně nezajistili a ty se na ně sesunuly. Případem už se začali zabývat i kriminalisté.