Starostu Chrasti Vagenknechta odvolali kvůli prodražené tělocvičně

Chrast - Zastupitelstvo třítisícové Chrasti u Chrudimi ve čtvrtek odvolalo starostu Tomáše Vagenknechta (ODS). Starosta čelil kritice, že nová tělocvična stála zbytečně téměř o sedm set tisíc korun více. S kritikou nesouhlasí, prý jde o štvavou kampaň. Ze čtrnácti přítomných zastupitelů bylo pro odvolání starosty osm členů.

Město za tělocvičnu zaplatilo 43,5 milionu korun, stát přispěl 28 miliony. Projektant ale zapomněl připočítat cenu fasády na jedné stěně včetně lešení a některé komíny. Stavba se tak podle kritiků prodražila o 680.000 korun. Vagenchnekt kritiku odmítá. O novou tělocvičnu město usilovalo šest let, základní škola má nyní odpovídající prostory. Zastupitelé navíc jednomyslně schválili navýšení rozpočtu stavby, uvedl. „Je to pro mě velké lidské zklamání. Zastupitelé se nechali ovlivnit jedním člověkem, který najednou trpí ztrátou paměti,“ řekl Vagenknecht.

Starosta mínil člena finanční komise Vlastimila Ročně (ODS), spoluautora finanční zprávy, která údajné chyby odhalila. Deset zastupitelů jej podpořilo a podepsalo návrh na odvolání starosty. Podle něj město mělo stavebníkovi sdělit, že na základě smlouvy o dílo nemá nárok na proplacení navýšené částky. „Kdyby zastupitelé měli informace, jaké měli dostat, pak nezvedli pro navýšení rozpočtu ruku,“ řekl Ročeň.

Zasedání bylo emotivní, zastupitelé zvyšovali hlas, osočovali se, že vynášejí lživé výroky. Přihlížela tomu asi stovka obyvatel. „Vyčítám městu Chrast, že tady dneska sedíme. Je nám to je bytostně nepříjemné hrabat se v těchto věcech, že hlavním viníkem jsme my, že jsme nekomunikovali,“ řekla místostarostka Martina Lacmanová (Volba pro město). Tajemník Jiří Sochor uvedl, že složí funkci. Litoval, že zastupitelé chtějí odvolat slušného člověka a s nimi on dál spolupracovat nechce.

Chrastecké zastupitelstvo má 15 členů. Čtyři lidé zastupují ODS, stejný počet má Volba pro město. Tři zastupitelé jsou z KDU-ČSL. Po dvou křeslech mají komunisté a ČSSD. Vagenknecht vede město od roku 1994.