Vědecká knihovna v Olomouci se chlubí unikátním námořním atlasem

Olomouc - Olomoucká vědecká knihovna našla unikátní námořní atlas z druhé poloviny šestnáctého století. Jde o velmi zachovalý, sedmilistý pergamen, který je ručně zdobený i zlatem. Podobných atlasů je na světě jen pět. Naposled se o tom olomouckém vědělo před šestasedmdesáti lety.

Je mu 444 let. Jeho otcem je Jaum Olives, člen věhlasné katalánské rodiny kartografů. Řeč je o sedmilistém námořním atlasu Středomoří, Černého moře a severu Atlantského oceánu. Města představují barevné erby, pobřeží jsou pozlacená. Pracovníci olomoucké vědecké knihovny atlas znovuobjevili, když stěhovali starý trezor do nového. „Hned jak člověk otevřel staré desky, tak tušil, že to bude něco výjimečného,” usmívá se nálezce rukopisu, historik Jiří Glonek.

Přestože měl atlas signaturu, nikdo nevěděl, že v knihovně je. Neví se ani to, jak se ze Středomoří dostal právě do střední Evropy. Ví se ale, že v osmnáctém století vlastnil atlas císařský lékař, pak premonstrátský klášter v Louce, odkud se dostal do Olomouce. Poslední zmínka o něm je z roku 1931. Podle ředitelky Vědecké knihovny Hany Študentové se o existenci atlasu vědělo, nikdo z badatelů ale netušil, kde vzácný tisk hledat.

Nález námořního atlasu je významným objevem nejen pro Olomouc a Českou republiku, ale i pro celý svět. Existuje jen pět podobných atlasů, které vlastní světové instituce. „Je to New York, námořní muzeum Barcelona, knihovna ve Florencii, Miláně a teď tedy i v Olomouci,” dodává Glonek.

Cena námořního atlasu je nevyčíslitelná. Nepočítá se ani s jeho vystavením, protože jen pojistka by se vyšplhala na desítky milionů korun. Veřejnost ho ale přesto bude moci zhlédnout. „Všechny tyhle nejvzácnější rukopisy necháváme digitalizovat a zájemci, kteří by je chtěli vidět, se můžou podívat na naše internetové stránky,” upozorňuje vedoucí správy rukopisného fondu Miloš Korhoň.