Kormoráni škodí rybářům na západě Čech

Karlovy Vary - Za novodobé pytláky označují rybáři na západě Čech kormorány. Ti jim způsobují každý rok škody za miliony korun. Účinná obrana proti těmto velkým a věčně hladovým ptákům neexistuje. Kormoráni u nás totiž patří mezi ohrožené živočichy. Proti ochraně kormoránů ale ostře vystupují chovatelé ryb. Náhrady škod, které vyplácí stát, jim totiž nestačí.

Společnost České rybářství Mariánské Lázně obhospodařuje 1600 hektarů vodních ploch. Každoroční výlovy vynášejí přes 500 tun ryb. Rybníky se ale stávají oblíbeným lovištěm kormoránů velkých a podle rybářů je už jejich počet neúnosný. „Největší škody máme na rybnících plůdkových a násadových, až 90 procent,“ konstatuje jednatel Českého rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek. „Kormoráni klidně sežerou půlkilové i šedesátidekové ryby,“ říká jeden ze zaměstnanců rybářské firmy. „Ulovit větší ryby je pro ně obtížné, ale často je mechanicky poškodí, takže dochází ke druhotným ztrátám,“ doplňuje Zdeněk Mašek.    

Kormorán velký dokáže za den spořádat až jeden kilogram živých ryb. Ročně tak u nás způsobuje škody asi za miliardu korun. Každý majitel rybníka ale může požádat o finanční náhradu. „Ve většině případů není kompenzace stoprocentní, ale snažíme se, aby byla maximální,“ potvrzuje radní Karlovarského kraje Luboš Orálek.

Také ochranáři povolují ročně odstřel určitého počtu kormoránů. Jsou to ale spíš výjimky a stav ptáků to nijak nesnižuje. „Nárůst populace kormoránů je dost značný a byli bychom rádi, kdyby byli vyňati z kategorie ohrožených. V současné době o tom jednáme,“ potvrzuje mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR Jarmila Krebsová.  

Podle rybářů je v Evropě už více než dva a půl milionu kormoránů a jejich počet roste. Zkrachovalo kvůli tomu už například sladkovodní rybářství v Holandsku.