Malý Vajgar čeká odbahnění

Jindřichův Hradec - Opravit a odbahnit rybník Malý Vajgar se chystá jindřichohradecká radnice. Na akci, která potrvá skoro celý rok a zatíží život ve městě, získala letos dotaci. Že je odbahnění Vajgaru nutné, ukázaly už povodně v roce 2002.

Malý Vajgar, je stejně jako jeho větší jmenovec přímo v centru města Je součástí památkové rezervace. Na jeho březích stojí historické domy i zámek. To všechno při povodních ohrožuje. Jako vodní dílo totiž už dávno nefunguje jak má. Ludvík Fischer z Českého rybářského svazu vysvětluje: „Při poslední povodni voda vystoupala nejvýše od roku 1897. S takovou povodní jsme se tady ještě na místní lokalitě nesetkali.“ „Kapacita je vrstvou bahna snížená, rybník nemá takovou jímací schopnost. Bezpečnostní přeliv pak nefunguje zcela bezpečně,“ varuje místostarosta Jindřichova Hradce Alfred Němec (ODS).

Odbahnění přímo v centru města nebude jednoduché. Nákladní auta s bahnem budou vyjíždět přímo na jednu z nejvyužívanějších ulic. Nepříjemné bude i vypuštění obou rybníků v turistické sezóně. „Velký Vajgar by se v létě napustil, ne na plný stav, ale na přiměřenou míru, aby neobtěžoval bahnem okolí,“ plánuje místostarosta Němec. Malý Vajgar pravděpodobně zůstane bez vody až do konce října.

Do začátku dubna se musejí oba rybníky po dlouhé době vylovit. „Všichni čekají především na ty trofejní záležitosti. Tzn. na velké kapry, sumce, sem tam nějakou štiku,“ těší se na mimořádnou událost Ludvík Fischer.

Celá akce bude stát zhruba 14 milionů korun. Výdaje města zmírní 8milionová státní dotace.

Na podzim už by Malý i Velký Vajgar měly být v takovém stavu, že se do nich vrátí i ryby.