Obyvatel v Karlových Varech ubývá, město přijde o peníze

Karlovy Vary - Město Karlovy Vary se bojí poklesu počtu obyvatel – znamenalo by to totiž méně peněz ze státního rozpočtu. Město se proto chce spojit s obcemi ve svém okolí. Starostové ale z nápadu nadšeni nejsou, samostatnost si pochvalují.

Karlovy Vary navštíví každý rok stovky tisíc turistů a lázeňských hostů. Počet trvale žijících obyvatel však už několik let klesá. „Když uděláme průměr, tak je to přibližně 500 obyvatel ročně,” vypočítává roční úbytek obyvatelstva Jaroslava Šenitková, ředitelka karlovarské pobočky Českého statistického úřadu.

Podle radních nejspíš ještě letos počet obyvatel klesne pod hranici 50 tisíc a město tak přijde o desítky miliónů korun ze státního rozpočtu. Magistrát proto hledá řešení. „Chceme přizvat obce, které se na počátku 90. let odtrhly, zpět do svazku Karlových Varů formou městské části,” vysvětluje zastupitel a předseda Komise pro demografický rozvoj Jiří Dietz.

Většina starostů okolních obcí ale sloučení odmítá. „Určitě se nám daří líp - máme plynofikaci, kanalizaci a připravujeme výstavbu zhruba 100 rodinných domů,” říká starosta Otovic Václav Trhan. Stejného názoru je i starosta Jenišova Ivan Truksa: „Lidi vidí to nejbližší. Jestliže je v Karlových Varech poplatek za psa tisíc korun, v Jenišově 60, daň z rodinného domku 4500 tisíce a v Jenišově je 600 korun, tak si myslím, že i v referendu se vysloví pro to, abychom pod Vary nešli.”

Karlovarští radní jsou přesvědčeni, že až starostům nabídnou některé výhody, obce změní svůj názor. Podle Dietze město nabízí hromadnou dopravu, případně příspěvek na velké investiční akce. Pokud by se Karlovým Varům nakonec podařilo přesvědčit všechny přilehlé obce, aby se s lázněmi spojily, počet obyvatel města by vzrostl přibližně o pět tisíc.