Na hranicích s Německem narůstá benzínová turistika

Karlovy Vary - Od nového roku začali Němci v Karlovarském kraji nakupovat benzín a naftu častěji. Benzinky přisuzují situaci tzv. benzínové turistice, kdy si cizinci přijedou přes hranice, natankují plnou nádrž, kanystry a odjedou zpět domů. Důvodem je zdražení cen v Německu, které od 1. ledna vyvolalo zvýšení sazby DPH. Litr benzínu tam je nyní až o 9 korun dražší než v Česku.

Pracovníci čerpacích stanic uvádějí, že nejvíce Němců přijíždí o víkendech, nebo když je svátek. Spojí to tak s levnými nákupy. Ceny uváděné v korunách i v eurech už proto v českém pohraničí nejsou výjimkou.

„Jezdím do Česka hlavně tankovat, protože u nás je benzín už moc drahý,” říká oslovený řidič. „Když mám čas, jezdím sem pro benzín pravidelně každé dva týdny.”

Od 1. ledna se v Německu zvýšila daň z přidané hodnoty ze 16 na 19 procent. Ceny pohonných hmot tak byly první, u kterých se změna sazby daně projevila. „Zvýšení sazby DPH u nás zdražilo většinu zboží a hlavně benzín, jeho cena vzrostla až o 7 eurocentů”, potvrzuje účetní dopravní firmy z Bádenska- Württemberska Monika Schmidtová.

Českým řidičům se tak cestování do západní a severní Evropy přes Německo prodraží. A to nejen kvůli tamním cenám benzínu. Německá vláda totiž uvažuje o zavedení silničních poplatků pro osobní auta. Dálniční známky mají být jen roční v přepočtu za zhruba 3300 korun.