Bývalá pracovnice StB stáhla žalobu

Trutnov - Dagmar Beluská - dřívější příslušnice Státní bezpečnosti - už nechce omluvu od Martina Věcheta. Žalobu na něj stáhla. Bývalý disident v České televizi řekl, že prověrková komise po listopadu 1989 nedoporučila Beluskou pro práci u policie. Ta ho zažalovala a kromě omluvy chtěla původně i stotisícové odškodnění.

Bývalá pracovnice Státní bezpečnosti hájila svoji čest. Před dvěma roky urazil Dagmar Beluskou výrok disidenta. Martin Věchet o ní před kamerou řekl, že po listopadu neprošla prověrkovou komisí a byla za to od policie vyhozena. „Na tom stále trvám a klidně to znovu zopakuju,” stojí na svém Věchet.

Dagmar Beluská naopak tvrdí, že prověrkou prošla. Na otázky České televize ale opakovaně odmítla odpovědět. Žalovaný Martin Věchet dnes přijel k soudu s odhodláním své názory bránit. Nedostal šanci. Soudkyně Věra Adámková nastalou situaci komentuje: „Paní žalobkyně vzala žalobu zpět z důvodu, že už to nemá význam, že by to zbytečně zase celou tu situaci rozvířilo.” „Zaplať pánbůh, rozum zvítězil nad nesnášenlivostí a nevraživostí,” parafrázuje rozhodnutí žalobkyně Martin Věchem.

Pořadateli trutnovských festivalů pod širým nebem Věchetovi se nelíbí, že bývalá příslušnice StB pracuje na radnici v evidenci občanů. „Přichází nadále do styku s důvěrnými informacemi. Když poskytujete své údaje, své adresy, vyřizuje to s vámi paní Beluská, bývalá pracovnice StB. To není normální.” „Žalobkyně byla administrativní pracovnicí na nějaké okresní složce Státní bezpečnosti jako nějaká referentka pro spisy. Klidně může dělat na nějaké evidenci obyvatel,” připojuje své stanovisko soudkyně Adámková.

Po skončení jednání soudkyně žalovaného nečekaně vyzvala, aby učinil gesto a bývalé pracovnici StB se dopisem omluvil. Martin Věchet řekl, že výzvu soudkyně neuposlechne a Dagmar Beluské se neomluví.