V Pardubicích napadl agresivní žák učitelku

Pardubice - Další případ rostoucí agresivity ve školách se stal v pardubické škole Spořilov. Žák osmé třídy zde ve středu surově napadl svoji učitelku. Žena skončila s rukou v sádře v pracovní neschopnosti. Mladý útočník měl problémy už i v minulosti. Právě dnes shodou náhod řešil okresní soud v Pardubicích případ, kdy ten samý chlapec ohrožoval svoje spolužáky nožem.

Škola na chování agresivního žáka upozorňovala už téměř tři roky. Nic se ale za tu dobu nezměnilo. Agresivní chlapec v minulosti velmi často napadal své spolužáky a slovně i učitele. „Od jeho páté třídy do dnešního dne řešíme všemi dostupnými prostředky jeho problémy,“ svěřuje se ředitel ZŠ Spořilov v Pardubicích Josef Novák.

Vše vyvrcholilo tento týden. Chlapec napadl svou učitelku ve chvíli, kdy chtěla do kázeňské knihy zapsat jeho agresivní chování. „Rozhodl se, že si to přečte. Já jsem řekla, že to dopíšu. Přihnal se ke mně, chytil mi pravou ruku a páčil ji tak, aby si mohl dělat, co chce,“ popisuje situaci napadená učitelka.    

Případem se zabývá i policie. „Policie případ prověřuje jako podezření z trestného činu výtržnictví s podezřením na ublížení na zdraví. Podezřelý není policii neznámou osobou,“ říká mluvčí Policie ČR Pardubice Markéta Janovská.    

Tento žák se dlouhodobě léčí u psychologa. Škola si jeho rodiče několikrát pozvala na konzultaci. O jeho agresivních výpadech už ředitel školy informoval i úředníky magistrátu. „Musíme zjistit, jestli se to stalo pod vlivem nějakého psychického vyčerpání nebo stresové situace anebo je to výchovný problém,“ naznačuje vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí pardubického magistrátu Iva Bartošová.   

Okresní soud v Pardubicích dnes řešil, co s agresivním žákem dál. Projednával totiž několik měsíců starý případ, kdy tento chlapec ohrožoval spolužáky nožem. Ani tentokrát však nepadlo rozhodnutí a soud byl odročen.