Nový zákoník práce - na jihu Čech chybí lékaři

Jižní Čechy - Nový zákoník práce zkomplikoval provoz jihočeským záchranářům. Nemají dostatek lékařů a musí přijmout dalších 50 lidí. Podle zástupců kraje je to krajně nepříznivý stav. Ministerstvo zdravotnicí už připravuje novelu zákoníku, která má práci záchranářů usnadnit.

V Českých Budějovicích záchranáři vyjíždějí do terénu v průměru 25krát za den, v menších místech evidují tři až šest zásahů denně. Kmenových lékařů má záchranná služba v kraji 35, zbytek péče zajišťují externisté. Lékaři podle ředitele už nesmějí sloužit 24 hodin v kuse. Tam, kde dříve stačil lékař jeden, teď potřebují dva. „Doufáme, že nebudeme muset omezovat služby, že se nám podaří spojit se s externími lékaři,” řekl Marek Slabý, ředitel Záchranné služby Jihočeského kraje.

Radní Jihočeského kraje a lékař záchranné služby Lumír Mraček si myslí, že nastanou problémy v nástupu do služeb a dodržování pracovní doby. Na 23 stanovištích je podle ředitele zatím dostatek středního zdravotnického personálu. Zástupci kraje se záchranáři začali hledat řešení, jak zákoníku vyhovět a zároveň neomezit poskytované služby. „My se budeme snažit pro ty služby získat nové lékaře, kteří budou mít také odpovídající kvalifikaci,” dodává náměstek hejtmana Vladimír Pavelka.

Podle zástupců ministerstva je podobná situace i v dalších krajích. „Ministerstvo připravuje novelu zákoníku práce, která by měla zavést výjimku pro zdravotnictví tak, aby nedošlo k ohrožení dostupnosti zdravotní péče,” uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Záchranáři se s představiteli kraje sejdou opět na začátku února. Vyhodnotí dopady zákoníku a teprve pak rozhodnou, jaká opatření přijmou.