Obce nemusí vracet dotace na běžecké stopy

Jižní Čechy - Jihočeské obce si můžou oddechnout. Nebudou muset vracet dotace, které získaly na údržbu běžeckých stop a které kvůli extrémně teplému počasí nevyužijí. Podle zástupců kraje naopak budou moct obce finance použít i v příštím roce.

V lipenském areálu jeho správci v zimě pravidelně upravují přes 20 kilometrů běžeckých tratí. Místo lyžařů ovšem letos po hlavní lyžařské stezce projíždějí auta. Rolba, která by měla protahovat stopy, dosud nevyjela. „Zatím neproběhla žádná údržba běžeckých stop, protože bylo maximálně 5 centimetrů přírodního sněhu,“ nabízí jednoduché vysvětlení ředitel Lipno servis Luboš Krejsa.

Oblast České Kanady protíná 12 běžeckých okruhů v délce asi 90 kilometrů. Obce získaly na údržbu stop téměř milion korun. Ani tady ale do terénu skútry nevyjely. Peníze z evropských fondů přitom měly obce původně utratit do jara. Teď ovšem zažádaly úspěšně o prodloužení termínu, a tak budou smět letošní dotace použít i během příští zimy, raduje se starosta Nové Bystřice Jiří Zimola (ČSSD).

Škarohlídy mezi jihočeskými běžkaři uklidňuje zástupce projektu Bílá stopa Jan Stráský: „Je to trošku předčasné. Přece jen je teprve začátek ledna.“

I podle zástupců kraje se obce nemusejí obávat toho, že poskytnuté prostředky budou na jaře vracet. Prostředky lze totiž využít i na úpravu a vyčištění běžeckých tras nebo na zhotovení mostků, vysvětluje radní Jihočeského kraje František Štangl (ODS).

Začátek zimy je na jihu Čech podle meteorologů nejteplejší za posledních 45 let. Většina vleků a lanovek stojí, sezona dosud nezačala.

Na teplé počasí doplácejí také sportovci. Víkendový přebor v klasickém lyžování na Šumavě museli jeho organizátoři zrušit.