22 nových kamer bude dohlížet na pořádek v Českých Budějovicích

České Budějovice - Českobudějovická městská policie spouští rozsáhlý monitorovací systém. Největší koncentrace kamer nebude v centru, jak je obvyklé v dalších městech, ale na jednom z problémových sídlišť. Magistrát si od tohoto kroku slibuje zklidnění napjaté situace mezi místními Romy a ostatními obyvateli.

Českobudějovičtí strážníci si dvě desítky většinou pohyblivých kamer pořídili za necelých čtrnáct milionů korun. Magistrátní úředníci a zastupitelé jsou přesvědčeni, že se to vyplatí. Kamery umí na vzdálenost několika set metrů rozeznat obličej a jsou schopné postupně sledovat člověka nebo skupinu lidí i přes velké části města.

Kamery nejsou, jak to bývá obvyklé, rozmístěny rovnoměrně po celém městě nebo jen v centru. „Dvacet čtyři hodin, sedm dnů v týdnu jsou ta kritická místa neustále monitorována, kamery také umožňují operativní výjezd hlídek policie,” vysvětluje primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Nejvíc kamer je na sídlišti, na které se v minulých letech přestěhovala velká část místních Romů. Radní říkají, že si je zde vyžádali přímo místní obyvatelé. Dlouhodobě si stěžují na nepořádek, rvačky a vykradená auta.

Části Romů se čtyřiadvacetihodinové sledování ulic, kde žijí, příliš nelíbí. Ti, kteří byli ochotni mluvit veřejně s kamerami souhlasí. Je to podle nich dobrá věc, která udělá ze sídliště lepší místo k životu.

Moderní pohyblivé kamery mezi panelovými domy by teoreticky mohly sledovat skrz okna i dění v bytech. Strážníci ale říkají, že sledovat budou jen ulici. Vylučuje to i ředitel městské policie Zdeněk Fremr: „Zakážeme přístup kamerami do soukromí na základě použití souřadnic.”

Monitorovací středisko začne v Českých Budějovicích fungovat od prvního února. Už nyní ale státní i městská policie počítá s tím, že na problémovém sídlišti začne postupně snižovat počty hlídek.