Ředitel šumavského parku přijde o část platu

Šumava - Ředitel šumavského parku Alois Pavlíčko nepřijde o své místo za to, že lyžařce Kateřině Neumannové umožnil trénovat na trase, která prochází nejpřísněji chráněnou zónou parku a není lyžařům běžně přístupná. Na případ upozornili ekologičtí aktivisté, kteří nesouhlasí s tím, že se Neumanová a po ní i další lyžaři dostali do míst, kde žije ohrožený tetřev hlušec. Trasa už je uzavřena a zástupci parku neuvažují o tom, že by na ni běžkyni znovu pustili.

Podle náměstka ministra životního prostředí Františka Pojera řediteli sníží plat, přesnou částku ale neuvedl – pochybení bude zohledněno při stanovování pohyblivé složky platu.Alois Pavlíčko rozhodnutí přijímá; uznává, že měl jako statutární zástupce organizace postupovat písemnou formou.

Naopak Kateřina Neumannová trest označila za nesmyslný. Přírodu podle svých slov během hodinového tréninku nepoškodila a řediteli je vděčná za to, že mohla na Šumavě trénovat. Pokud to půjde, bude se prý snažit řediteli odvděčit.

Mluvčí správy NP Šumava Radovan Holub říká, že na správu parku se začali obracet zástupci několika firem, kteří nabízejí finanční pomoc v případě, že ředitel bude pokutován.

Kateřina Neumannová v minulém týdnu dvakrát trénovala na cestě mezi Březníkem a Pytláckým rohem nedaleko Modravy. Využívala tam asi kilometrový úsek. Starosta Modravy Antonín Schubert (NEZ) dodává, že běžkyně využila toho, že v úseku byl sníh.