V Ústí nad Labem už nebudou tržnice

Ústí nd Labem - Město Ústí nad Labem už nemá v centru ani jednu tržnici. Demolice té novější postavené v osmdesátých letech už skončila. Teď ale město začalo bourat i tržnici historickou. Obě musely ustoupit budoucímu obchodnímu centru.

Ve chvíli, kdy bagry začaly strhávat nevzhlednou montovanou tržnici, která zakrývala kostel se šikmou věží, protestoval jen málokdo. Bourání staré tržnice už oponenty má.

„Podle původního plánu bylo všechno úplně jinak,” rozčiluje se mluvčí trhovců Patricie Bezděková. Ale lidé z ústecké radnice tvrdí, že trhovci věděli co je čeká. „Není to pro nikoho překvapení ani pro trhovce, ani pro provozovatele, ani pro nikoho jiného,” říká primátor města Ústí nad Labem Jan Kubata.

Prodejci tvrdí, že podle původního slibu se měli ze staré tržnice rovnou stěhovat na nové místo. „Nejdřív bylo řečeno únor, březen, teď už je to najednou duben,”stěžuje si Patricie Bezděková. Radnice trvá na svém slibu, a to že, od jara se bude prodávat. „Rozhodně to není jinak, než jsme slibovali,” tvrdí Jan Kubata.

Trhovcům teď hlavně vadí, že nová tržnice má být zasklená a jen na chodníku podél obchodního domu. Podle trhovců to bude tržiště jen pro vyvolené, kteří budou mít na drahý nájem. Podle trhovců z nich rozhodnutí města o okamžité likvidaci jejich stánků udělá nezaměstnané. „Bude to obchodní pasáž a to už se s tržnicí nedá srovnávat,” vysvětluje mluvčí trhovců.

Jak říkají trhovci, pravá tržnice už v Ústí nad Labem nikdy nebude.