Kde končí neprodané stromečky a vánoční kapři?

Brno - Co se stalo s tradičním vánočním zbožím, jako jsou stromečky nebo kapři, které se v obchodech neprodalo? Část z nich míří do Rakouska za lidmi, kteří slaví pravoslavné vánoce. Na stromcích si zase v zoologických zahradách pochutnávají zvířata.

Neprodaní kapři v sádce dlouho nezůstanou. Část z nich čeká ještě týž den cesta do Rakouska a znovu pobyt v kádích. Koupí si je křesťané, kteří tam v těchto dnech slaví pravoslavné vánoce. „Před časem pravoslavných vánoc kupuji každé tři dny tři tuny ryb, to je opravdu hodně. Dovážím i před vánocemi v prosinci, ale to je mnohem méně,” dokládá rakouská prodavačka Dragica Almažan.

Obdobná situace je i s vánočními stromečky, které si před svátky nikdo nekoupil. Neskončí nevyužité v popelnicích, ale zahradníci je rozdrcené přidávají do hnojiv, slouží k výrobě biopaliv, nebo část z nich končí ve spalovně. Největší radost však borovice a jedle z brněnských obchodů udělali losí rodince v zoologické zahradě. Pětačtyřicet kubíků stromků by jim mělo vydržet zhruba do února. Podle ošetřovatelů by to byla v přírodě během zimního období přirozená součást zvířecí stravy, v zoo je to však zpestření.

Množství stromků a ryb, které se před vánocemi neprodají, je celkově minimální. Jen na jižní Moravě se letos snědlo zhruba 350 tun kaprů a prodalo více než sto tisíc vánočních stromků.