Zima devastuje premonstrátský klášter v Teplé

Karlovarsko - Zima dělá každý rok starosti premonstrátům v klášteře v Teplé na Karlovarsku. Kvůli vysokým cenám plynu si nemohou dovolit vytápět tak rozsáhlý objekt. Nízké teploty ale památník postupně ničí. Řeholníci proto uvažují o levnějším způsobu vytápění.

Za kamennými zdmi 800 let starého kláštera žije trvale 11 premonstrátů. Ti se po celý rok věnují mnoha duchovním činnostem. Patří mezi ně i pravidelné modlitby a mše. „V zimě je to o to náročnější, že na chodbách, v sále i v kostele je hrozná zima, a tak se člověk musí pořádně obléct,“ říká administrátor kláštera v Teplé Augustin Ján Kováčik. Proto se zhruba od listopadu se tepelští premonstráti modlí v zimní kapli, která je vytápěná, vysvětluje převor kláštera Marian Slunečko.

V klášteře se před 10 lety začalo vytápět pomocí plynu. Rostoucí ceny ale řeholníky donutily k tomu, aby topili jen v prostorách k bydlení. Nízké teploty a vlhko ovšem podle Augustina Jána Kováčika postupně ničí historické chodby a sály: „Ceny astronomicky rostou, a proto opravdu šetříme, což je na druhé straně velká škoda, protože umělecká díla hrozně trpí.“ „V takových objektech je dobré, když je stálá teplota. Velké změny teplot totiž můžou poškodit obrazy, dělají se krakery, odpadávají fresky,“ potvrzuje děkan a soudní znalec sakrálního umění Jiří Hladík.

Podle premonstrátů je v této situaci jediné řešení: najít jiný, levnější způsob vytápění. „Počítalo se i s tím, že by se tady topilo štěpkami nebo biomasou. Nám to jednoduše řečeno padá na hlavu a chceme to kulturní dědictví zachránit,“ uvažuje nahlas Augustin Ján Kováčik.

Vytápění všech prostor kláštera v budoucnu usnadní nejen záchranu památky, ale také umožní využívat areál celý rok.