Filmaři v centru Tábora komplikují hlavně dopravu

Tábor - Historické centrum Tábora obsadili filmaři. Čtyřdenní natáčení dobrodružného filmu Drona nejvíc ovlivnilo dopravu. Kdo se na Staré Město vydá autem, vyzkouší si, co by pro centrum znamenalo snížení počtu parkovacích míst a omezený provoz. Zatížení historického centra dopravou bylo před volbami tématem bouřlivé veřejné diskuse.

Filmaři okupují parkoviště pro rezidenty, placená stání pro návštěvníky a dokonce i parkoviště služebních aut radnice. Na Žižkově a Tržním náměstí celé čtyři dny. Na ostatních místech různou dobu pečlivě vymezují značky. Stejně tak se některé ulice stávají dočasně neprůjezdné. Tak rozsáhlé omezení dopravy centrum Tábora dlouho nepamatuje. Místní často vyřeší situaci tak, že zaparkují na zákazu stání, protože volné místo prostě neexistuje.

Za využívání veřejného prostranství zaplatí filmaři městu padesát tisíc korun. Kromě posílení rozpočtu ale získá město další cennou zkušenost. Vyzkouší v praxi, co by pro obyvatele a návštěvníky města znamenalo zavést taková omezení napořád. „Za ty čtyři roky působení na radnici bychom rádi dosáhli toho, aby parkování na Starém Městě a zejména na Žižkově náměstí bylo sníženo,” říká totiž starostka Tábora Hana Randová. „V tuto chvíli konečně slouží náměstí takovým účelům jakým má, například uměleckým, a ne jako parkoviště, podobající se parkovišti před supermarketem,” myslí si zastupitelka Michaela Petrová.

Filmaři město opustí těsně před silvestrovskými oslavami. Už 4. ledna ale budou provoz i parkování na historickém náměstí dočasně zakázané znovu - tentokrát ale kvůli slavnostnímu nástupu 10. kontingentu Armády České republiky, který potom odjíždí do Bosny.