Na memoriálu Manďákových se vzpomínalo a sportovalo

Kroměřížsko - Od přírodní katastrofy v jihovýchodní Asii, kterou zasáhly ničivé vlny cunami, uplynuly už dva roky. Mezi oběťmi byly tehdy i Češi. V Thajsku zahynuli tři členové rodiny Manďákových z Kroměříže. Na westernový ranč v Kostelanech na ně přijeli zavzpomínat přátelé a známí z širokého okolí.

Jméno manželů Manďákových zná celý region nejen díky jejich podnikatelským úspěchům, ale bohužel i v souvislosti s předloňskou tragédií. Z dovolené v Thajsku se živý vrátil pouze nejmladší syn Pavel, nyní čerstvě plnoletý.

Symbolická minuta ticha byla dnes jediným smutným okamžikem. Stovka přátel a známých přijela vzpomínat, nikoli však truchlit. Program druhého Memory Cupu rodiny Manďákových nabídl řadu tradičních i kuriózních a nevážných sportovních disciplín a her. „Touto formou uctíváme jejich památku a myslím si, že jestli se na nás dívají, musí z nás mít jenom radost,” uvedl ředitel ranče Milan Zaviačič.

Westernový ranč založili manželé Manďákovi na místě bývalého kravína u obce Kostelany na Kroměřížsku v roce 2002. Dnes představuje ranč jedinou podnikatelskou aktivitu, kterou si pozůstalí ponechali. Žije a dále se rozrůstá. „Přebrali jsme rozdělané dílo Marušky a Vladimíra Manďákových a začátky nebyly jednoduché. Museli jsme se k tomu postavit bez nich, klíčových lidí,” dodává Zaviačič. „Do Kostelan přinesli zdravý optimismus, zdravý vzduch atmosféru sportu, kultury a zábavy. Manželé Manďákovi si tu vzpomínku zaslouží. Je to jenom škoda, že mezi námi už nejsou,” vyjádřil se starosta Kostelan Jan Petřík.

Druhý ročník memoriálu rodiny Manďákových vyvrcholil galavečerem ve stylovém Saloonu.