Slavonice zdobí originální lesní betlém

Jižní Čechy - Už třicet pět let zdobí od Vánoc do Hromnic kostel ve Slavonicích originální lesní betlém. Více než sto let staré vyřezávané figurky jsou zasazené v krajině z pařezů, kůry a mechu. Zatímco pařezy jsou stejně jako figurky uložené v kostele, mech je každý rok nový. Aranžérem betlému je slavonický lesník, myslivec a sběratel samorostů Karel Tůma.

Stavba betlému je časově dosti náročná. „Začínám sbírat, já nevím, už v tom září říjnu, dokud ještě není sníh a dávám je sušit doma na půdu ve stodole,” vypráví Karel Tůma.

Díky své profesi byl Karel Tůma v lese každý den. Dnes už je v důchodu, ale vydává se do něj často znovu. Někdy na čekanou, někdy jen tak pro radost. Jak je vidět na jeho dvoře i v hájovně, málokdy se vrací s prázdnou.

„V tý přírodě najdete prakticky všechno. Ať jsou to napodobeniny postav, zvířata, ptáci nebo nějaký předměty, jen to najít,” říká lesník s fantazií. „Všechno se sem ani nevejde, něco mám ještě na půdě, po republice v Americe i v Austrálii, skutečně, po celým světě.”

Stejně jako je různorodá podoba přírody, obměňuje Karel Tůma i slavonický betlém. Za celých pětatřicet let nikdy nevypadal stejně.

„To si představíte, kde asi chcete mít nějaký ten kopec, jeskyni horu a začnete stavět,” popisuje svůj postup práce Karel Tůma.

Definitivní není podoba jeho expozice samorostů. Především ty venkovní, které jsou vystavené povětrnostním podmínkách, jsou odsouzené k zániku.

Naštěstí bohatství přírody a lidská fantazie jsou nekonečné a tak není problém samorosty průběžně obměňovat.