Malé obce na Táborsku nemají peníze na opravy ruin

Táborsko - Velmi omezené možnosti mají malé obce, když je hyzdí polorozpadlá památka nebo jiný chátrající objekt. Někde rekonstrukci brání nevyjasněné vlastnické vztahy, jinde obec na nákladnou opravu nemá peníze.

Nedostavěný motorest je ostudou Záhoří na Písecku už téměř patnáct let. Původně patřil obci. Po změně režimu ale obec na dokončení už neměla peníze a prodala motorest soukromému podnikateli. Teď ho po dvanácti letech odkoupila v dražbě exekučního úřadu zpět, protože podle starosty Záhoří Františka Valvody potřebují místní nějakou větší místnost na pořádání kulturních akcí.

Prodejem se před dvěma lety pokusilo urychlit rekonstrukci chátrajícího zámku i malé město Nová Včelnice. Ani jeho novému majiteli se na opravu tak rozsáhlého objektu nedaří sehnat peníze. Jde totiž zhruba o 200 milionů korun. „Zatím ještě mají rok, aby získali potřebné peníze a v případě, že se jim to nepodaří, jsme dohodnutí, že nám zámek vrátí,” uvedl starosta Nové Včelnice Jaroslav Hřebík.

Podle Valvody má obec s větším rozpočtem větší možnosti. Například Písek díky stopadesáti milionovému úvěru ve velmi krátké době zrekonstruoval kulturní dům. Pro obec velikosti Záhoří by ale taková půjčka znamenala vážné existenční potíže. Přeměna nedostavěného motorestu v turistické a společenské centrum bude stát mnohonásobně míň. Přesto se obec zadlužení nevyhne. Dalšího soukromého investora ale po prvním nezdaru určitě hledat nechce.